Otwarta kuchnia z wyspą

Kupując obecnie mieszkanie rzadko zdarza się, że mamy zamkniętą kuchnię. W takich oto kuchniach bardzo popularna stała się tzw. kuchnia z wyspą.  Wyspy takie oszczędzają miejsca w naszych kuchniach. Na takiej wyspie możemy zrobić miejsce do gotowania. Warto zastanowić się nad wyborem kuchenki. 

Kuchnia z wyspą

W otwartych kuchniach płyty muszą być funkcjonalnej jak również eleganckie, odpowiednie do naszego wnętrza. Na rynku mamy duży wybór płyt ceramiczne, indukcyjne oraz gazowe.

Gdy cofniemy się kilka lat wstecz przypominamy sobie, że jedyną opcją wyboru kuchni były tylko kuchnie gazowe i gazowo – elektryczne ( z elektrycznym piekarnikiem i gazowymi palnikami). Z czasem jednak i to się zmieniło, gdyż kuchnie gazowe powoli są marginalizowane. Na rynku polskim i zagranicznym możemy znaleźć dwa rodzaje kuchenek – gazowe oraz elektryczne – z płytą ceramiczną i coraz bardziej popularną płytą indukcyjną.Wybór odpowiedniej kuchni to nie lada wyzwane. Aby choć trochę ułatwić podjęcie decyzji w tej kwestii w tym artykule omówię każdą z nich osobno.

KUCHNIA GAZOWA

Zasada jej działania opiera się na gazie. Naczynia i zawarte w nich potrawy ogrzewane są za pomocą gazu. Do tego typu kuchenek przyzwyczajona jest większość z nas, gdyż takie były w polskich domach od bardzo dawna. Stopień mocy takiej kuchenki reguluje się w bardzo prosty sposób – zmniejszając/zwiększając gaz. W tym samym momencie temperatura w garnku/na patelni spada/rośnie. Potocznie uważa się, że jedną z podstawowych zalet takich kuchenek jest oszczędność wynikająca z różnicy w cenie gazu, względem energii elektrycznej. To jednak niekoniecznie jest prawdą. Wad takich urządzeń niestety jest więcej, począwszy na braku bezpieczeństwa – mowa zarówno o niekontrolowanych wyciekach gazu (odkręcony kurek, itp.), które mogą skończyć się tragicznie, jak i zagrożeniach oparzeniami (zwłaszcza w odniesieniu do małych dzieci), przez dość obcesowe obchodzenie się z naszymi garnkami – każdy użytkownik takiej kuchni wie, jak wygląda spód garnka po jakimś czasie użytkowania, aż po trudności w czyszczeniu – ze względu na dużą ilość wystających elementów i wysoką temperaturę wokół palników, na kuchence powstaje wiele przypalonych, trudnych do usunięcia zabrudzeń.

CERAMICZNA KUCHNIA ELEKTRYCZNA

Zasada działania, podobnie jak w przypadku kuchni gazowej polega naturalnie na ogrzewaniu. W tym wypadku jednak, źródłem ciepła nie jest gaz, a grzałka, działająca na energię elektryczną. W czasie gotowania, najpierw nagrzewa się płyta kuchenki, a dopiero po niej ustawione na płycie naczynia. Do zalet, w stosunku do kuchni gazowej na pewno należy zaliczyć bezpieczeństwo – nie grozi nam ulatniający się gaz i związane z tym ryzyko wybuchu, czy pożaru, nadal jednak można się oparzyć – płyta nagrzewa się do wysokich temperatur i potrzebuje czasu na ostygnięcie. Kuchenkę taką w łatwy sposób się czyści, gdyż dostępnych jest szereg środków czyszczących, przeznaczonych specjalnie do takich powierzchni. Minusem takich kuchenek jest to, że niestety nie wytracają temperatury natychmiast. Jeśli potrawa zaczyna kipieć, musimy szybko przestawić garnek na nie włączony palnik i poczekać, aż kuchenka zareaguje na zmniejszenie temperatury (przestygnie). Nie musimy się w specjalny sposób przygotowywać do użytkowania takiej kuchenki pod względem garnków, ważne, aby garnki miały płaskie dno (używane wcześniej na kuchni gazowej są często wypaczone pod wpływem gazu od spodu).

INDUKCYJNE KUCHNIE ELEKTRYCZNE

Kuchenki indukcyjne również działają na energię elektryczną, jednak sposób ich funkcjonowania jest inny – temperatura wytwarza się na zasadzie indukcji elektromagnetycznej w samym garnku – ogrzewa się tylko garnek, a nie kuchenka. To ogromna przewaga tego typu kuchni, nad poprzedniczkami – na całkowicie zimnej płycie znika zupełnie ryzyko oparzeń. W stosunku do kuchenek ceramicznych, indukcyjne są także energooszczędne. Nie zużywają energii na podgrzanie swojej powierzchni, podgrzewany jest bezpośrednio garnek na wybranym polu. Dzięki temu również, gotuje się na niej szybciej (różnica jest odczuwalna). Kuchnie indukcyjne reagują również natychmiast na zmianę temperatury – nie ma więc konieczności przestawiania garnka w zimne miejsce do czasu ostygnięcia pola. Czyści się ją bardzo łatwo – płaska, jak w przypadku kuchni ceramicznych powierzchnia, dodatkowo brak nagrzewania się płyty powoduje, że nawet to, co wykipi przez naszą nieuwagę, nie jest przyschnięte, czy przypalone. Wadą takich kuchni jest fakt, że do ich użytkowania konieczne są specjalne garnki, muszą być to naczynia ferromagnetyczne i oczywiście zupełnie płaskie od spodu. Jeśli nie wiemy, czy nasze garnki są takie, wystarczy przyłożyć do ich spodu magnes – powinien się przyczepić.

Można wywnioskować, że odpowiedni wybór kuchni to indukcyjna kuchnia elektryczna. Żyjemy w dobie gdy wiele mówi się o ekologii, oszczędzaniu energii elektrycznej. A kuchenki indukcyjne są zarówno energooszczędne jak również dobrze się komponują na wyspach w naszych otwartych kuchniach.

Dodaj komentarz

Identyfikator *
E-mail *
Witryna internetowa